avagy kertészkedj a munkahelyen

Ehető Iroda

Ehető Iroda

Ehető balkon - Hogyan fogtunk neki

2016. március 22. - Együtt Európáért

Az előző poszt az alapítványunk saját irodai kiskertjéről szólt, most pedig a kiskert adta ötletből lett valóságról fogunk írni. Idén nem magunknak (sajnos nincs kapacitásunk a saját kertet is vinni), hanem piaci alapon, egy rendezvényszervező cégnek, az Event And More-nak nyújtjuk az Ehető Irodát, mint szolgáltatást. De nem marad kihasználatlan a terület, mag- és palánta óvodát alakítunk ki belőle, mivel szeretnénk magokat fogni a későbbiekben. Szóval, a piaci alapon történő kertészkedés nyilvánvaló terhet is rak a vállunkra, hiszen már anyagi ellenszolgáltatás fejében vetünk, ültetünk, gondozunk, nem a saját kontónkra. Így annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a csalódás esélyét alaposan előkészítettük a projektet. Előadásokra, magbörzékre, szakmai tanácsadásra jártunk, tovább fejlesztettük eddigi kertészeti tudásunk, és új területeket is megismertünk a kertészkedésen belül. Szóval van miről írnunk, amit akár ti is hasznosnak véltek majd. Ennek a sorozatnak az első részét olvashatjátok ebben a bejegyzésben.

Néhány kép az irodai kiskertünkből

Terepfelmérés

Józan paraszti ésszel gondolkodva az első lépés, hogy megnézzük milyen az erkély adottsága, tájolása. Belóg egy hatalmas fa lombja, vagy betakarja egy másik épület? Meddig éri napfény az erkélyt? És egyáltalán mekkora, hogyan lehet a legjobban kihasználni a rendelkezésre álló teret? Mire használják? Meetingekre, relaxálni, vagy csak cigizni járnak ki? Sűrű a forgalom? A víz hogy lesz biztosítva a növények számára? Ezek mind olyan kérdések, amiket érdemes végiggondolni, mielőtt belevágunk, hogy ne érhessen csalódás bennünket a vetés után.

fb_poszt_1.jpgA két erkély közül a nagyobb, napos, déli fekvésű. A meetingek, nyári ebédek helyszíne.

Mi szerencsés helyzetben vagyunk, mivel a cég belvárosi irodája remek lehetőséget biztosít a kísérletezésre is két, teljesen eltérő fekvésű és alakú erkélyével. Az egyik majdnem tökéletesen déli tájolású, nyáron tűzi a Nap, nem elképzelhetetlen a 40 fok is egy-egy kánikulai délután. Itt már lehet sejteni, hogy a meleg- és fényigényes zöldségek, fűszernövények fogják jól érezni magukat. Pipa.

A másik, inkább dohányzóként használt erkély nyugati fekvésű, árnyékosabb, inkább délután süti a Nap. Ebből fakadóan ide mentát, ruccolát, mustársalátákat, ehető virágokat, árnyékot/félárnyékot jobban kedvelő növényeket terveztük be. A hosszú erkélykorlát, kb. 10-12 db 80 cm-es ládának tud helyet biztosítani, szóval lesz hova pakolni, örülünk. :)

fb_poszt_2.jpgA projekt egyik nyugati, hosszanti elhelyezkedésű erkélye sem marad kihasználatlanul

A terepfelmérés során levettük a méreteket, ahogy kell, hiszen tudnunk kell mennyi láda fér el, így tudunk a megfelelő mennyiségű palántáról gondoskodni. És akkor el is érkeztünk a balkonládák problematikus kérdésköréhez...

Mit, hogyan, mibe ültessünk, hogy teremjen is?

Még akár hihetnénk is, hogy a balkonláda kiválasztása nem igényel túl nagy megfontoltságot. Legyen szép, férjen el benne pár növény és csókolom. Pedig nagyon is sok múlik azon, hogy melyik típusú ládába mit teszünk. Főleg akkor, ha nem szándékozunk szintetikus vegyszereket használni. A hosszú, vékony "általános balkonládából" többféle is van. Úgy tartják, hogy egy 80-100 cm hosszú ládába 3 tő viszonylag kis tápanyagigényű növény kerülhet. Például körömvirág, metélőhagyma, büdöske, sarkantyúka, salátafélék, a menta, citromfű, stb.

A paradicsomnak, chilinek, kabakosoknak és néhány fűszernövénynek viszont nem elég az a térfogat, amit ezek a hosszú, keskeny balkonládák tudnak. Alájuk érdemes tövenként kb. 10-12 l űrtartalmú valamit rakni (kb. egy felmosó vödörre kell gondolni). Igen, nem egy kis cserépről van szó, de gondoljunk csak bele: a kipalántázott zöldségünk/fűszernövényünk egész évben abban az élettérben lesz, ezért ha neki jót, magunknak pedig bő termést akarunk, és nem akarunk egyáltalán (vagy csak ritkán) tápoldatozni, akkor legyünk velük jó fejek és adjuk meg számukra a megfelelő közeget a fejlődésre. Természetesen egy nagyobb, 30-40 literes dézsába tehetünk 2-3 tövet is.

Alkalmazzunk növénytársítást

Érdemes az egymás mellé ültetéskor a növénytársításokra is figyelni! Például kifejezetten ajánlott a büdöske és a sarkantyúka elhelyezése a balkonba, mert távol tartják a rovar kártevőket. A sarkantyúkának például azért jó helyet szorítani, mert "lehúzza" a levéltetveket a többi növényről.

Mentát és mángoldot csak úgy érdemes ültetni, ha más nincs mellette a földben, mert képesek elnyomni mindenkit maguk körül. A bazsalikom pedig amellett hogy rendkívül fagyérzékeny, imádja a paradicsom közelségét. Egy szó mint száz, érdemes a fűszernövényeket a zöldségekkel vegyesen társítva ültetni, amellett, hogy izgalmas kísérletek is kerekedhetnek belőle, a végeredmény pedig vegyszermentes, bioélelmiszer lesz. És ne feledjük, hogy a sokféle növény látványa pihenteti a monitor hideg fényén megfáradt dolgozók szemét is! :)

Készítsünk tervet

Nem kell megijedni a terv hallatán, de mindenképp jó kiindulási alapnak egy skicc/rajz, hogy mit hova szeretnénk. Természetesen nem kell szentírásnak venni (pláne, ha fenntartható módon, vegyszermentesen szeretnénk végigvinni az idényt). De egy ilyen terv elkészítése azért is jó, mert kiderülhetnek addig elsikkadt részletek is. A két erkélyre mi ezeket a terveket készítettük:

A következő részben különleges zöldség és fűszernövény magokról írunk, és a csíráztatással/palántaneveléssel kapcsolatban is osztunk meg praktikákat!

Ha hasznosnak találtad a cikkben olvasottakat, ne habozz oszd meg ismerőseiddel is és kövessetek minket facebook-on ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://egyutteuropaertalapitvany.blog.hu/api/trackback/id/tr348511416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása